prev next

Alma Musinovic

“Ook al vind ik dat ik goed geïntegreerd ben, allochtoon blijf je voor je hele leven.”

Mijn moeder is Bosnische en mijn vader Arabier. Mijn Jordaanse vader heeft in Bosnië gestudeerd en daar mijn moeder ontmoet. Veertig dagen na mijn geboorte zijn we naar Jordanië verhuisd. Na zeven jaar scheidden mijn ouders en zijn mijn moeder en ik naar Bosnië teruggegaan. Door mijn Jordanese vader ben ik voor Bosnische begrippen vrij donker en eigenlijk ook dáár een beetje een allochtoon.

Tijdens de burgeroorlog in Bosnië woonden mijn moeder en ik in Sarajevo. Mijn moeder had me al die tijd gewaarschuwd dat we bij het geluid ‘poef ’ op de grond moesten gaan liggen, maar op een gegeven moment stopte ik daarmee. ‘Het interesseert me niet meer, al valt de bom of granaat op mij, ik buk niet meer,’ antwoordde ik desgevraagd aan mijn moeder. Na anderhalf jaar had ik daar gewoon helemaal geen zin meer in. Mijn moeder zei: ‘Nu gaan we weg. Jij gaat hier niet dood.’

Na achttien maanden oorlogsgeweld zijn we gevlucht. Mijn moeder kreeg wegens een ziekte toestemming om naar Kroatië te gaan, maar ik mocht de grens niet over. Een oom van mij, die al in Nederland woonde, heeft er voor gezorgd dat ik op een andere plek alsnog Kroatië in kon. Het was een moeizame tocht in een busje over besneeuwde wegen door de bergen. ’s Avonds moesten we zelf vuur stoken om warm te blijven. Op een of andere manier heeft mijn oom in Zagreb documenten geregeld zodat we via Slovenië, Oostenrijk en Duitsland naar Nederland konden. Tijdens het wachten in Kroatië was ik zó bang. Ik dacht dat iedereen kon zien dat ik niet over de juiste papieren beschikte.

Het eerste wat ik me van mijn komst naar Nederland herinner, is de verlichte skyline van Rotterdam, die ik vanaf de Van Brienenoordbrug zag. Ik zal dat beeld nooit vergeten. De tweede dag zijn we meteen de stad ingegaan en de diversiteit viel me enorm op. In Bosnië had je namelijk niet zo veel verschillende nationaliteiten.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • MySpace

Comments are closed.