prev next

Chang Wong

“Mijn ouders stonden zeven dagen per week, zestien uur per dag in de keuken. Dankzij hen hebben mijn broer, zus en ik de mogelijkheden gekregen om hogerop te komen.”

“De eerste jaren van mijn leven heb ik op een steenworp afstand van de Kuip gewoond. Rotterdamser kan haast niet. Op mijn zesde zijn we verhuisd naar Krimpen aan den IJssel, waar mijn ouders een Chinees-Indisch restaurant begonnen.

Mijn ouders zijn in de jaren zestig beiden vanuit Hong Kong naar Nederland gekomen. Eerder waren mijn vader en grootmoeder al van Shenzen naar Hong Kong gevlucht. Mijn grootvader is in China achtergebleven. Een reden was de grote sociale onrust in China als gevolg van de culturele revolutie onder leiding van Mao. Ze kozen voor Nederland omdat de oudste oom van mijn vader daar al woonde. Hij was een van de eerste Chinezen in Nederland. In de wijk Katendrecht, het eerste Chinatown van Nederland, heeft hij een van de eerste Chinese restaurants van Rotterdam gerund.

Als praktisch ingestelde horeca-ondernemers stuurden mijn ouders me naar de dichtstbijzijnde lagere school. Vanaf mijn twaalfde moest wel ik in het restaurant meehelpen. Ik wist eigenlijk niet beter dan dat dat erbij hoorde. Natuurlijk wilde ik ook voetballen of andere leuke dingen doen, zoals mijn Nederlandse vrienden en klasgenoten, maar dat mocht pas als ik klaar was.

Na de mavo en het Grafisch Lyceum ben ik aan de Rotterdamse kunstacademie afgestudeerd als grafisch ontwerper. Daarna heb ik aan de Universiteit van Utrecht Communicatiewetenschappen, met de focus op Massacommunicatie en Public relations, gestudeerd. Na verschillende functies in de marketing en communicatie, eerst als adviseur en later als manager bij onder meer de Rabobank en een advocatenkantoor in Tilburg, werk ik sinds september 2008 bij Tricorp Textiles. Dat is een internationale handelsorganisatie en producent van werkkleding. We hebben een filiaal in Hong Kong en een representative office in Nanjing. Ik ben verantwoordelijk voor de marketing & sales support in Europa.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • MySpace

Comments are closed.