prev next

Hatim Chebti

“De mensen die denken dat we Nederland in kampen moeten verdelen, voeren een achterhoedegevecht.”

Dubbelinterview met Tamim Chebti.

Hatim en ik zijn in Tiel opgegroeid in een warm en hecht gezin met twee broers en een zus. Als jongetjes en tieners hielden we meer van voetballen dan van leren. Hatim wilde zelfs voetballer worden. Mariam, onze zus, had daar geen behoefte aan en was veel serieuzer met haar opleiding bezig. Als zij met onze moeder naar de bibliotheek ging, moesten we altijd mee. Heel vervelend, maar onze ouders vonden goede cijfers heel belangrijk en hebben ons altijd aangemoedigd om toch vooral door te leren.
Met Mariam hadden we een goed voorbeeld in huis. Na haar studie rechten heeft ze nog in Engeland gestudeerd en nu werkt ze bij de Hoge Raad in Den Haag. Ik ben via de mavo, meao, heao en bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit nu als beleidsmedewerker
werkzaam bij het Ministerie van Financiën.

Net als Tamim heb ik ook flink gestapeld, zoals ze dat noemen. Het heeft enerzijds te maken met het milieu waarin je opgroeit, maar ook met hoe de leraren tegen je aankijken. Ik weet nog dat er bij ons vaak gezegd werd dat Marokkanen graag automonteur wilden worden en weinig ambitie hadden, omdat ze toch terug zouden gaan. Ik niet. Ik ben bij de ABN AMRO bank senior marketeer voor de zakelijke MKB markt. Ook nu blijf ik doorstapelen. Ik ben bijvoorbeeld met een opleiding NIMA-C bezig. Iets nieuws leren blijft voor mij interessant en leuk.

Mariam was toch wel één van de eersten die ging studeren binnen onze generatie. Toen, maar ook nu, zijn er nog veel ouders en scholieren die niet weten wat hen te wachten staat en waar ze op moeten focussen als hun kinderen of zijzelf gaan studeren. Ik draag graag mijn steentje bij aan de ondersteuning van jongeren, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Maar ik houd er niet van om mensen te vertellen wat ze moeten doen. Iedereen kiest het pad dat het beste bij hem of haar past. Wel kan ik vertellen hoe ik mijn ontwikkeling heb ervaren en waarom ik bepaalde keuzes wel of niet heb gemaakt, zodat jongeren daarvan kunnen leren en hun eigen keuze kunnen maken. Uiteindelijk moeten ze het zelf oppakken.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • MySpace

Comments are closed.