prev next

Emel Aktan

“Ik heb een half jaar in Finland gewoond. Weet je wat mijn ouders toestuurden? Kaas, pindakaas, hagelslag en drop.”

Heel lang heb ik gedacht dat ik meer Turks dan Nederlands was, maar nadat ik een tijd in Turkije heb gezeten, ben ik erachter gekomen dat ik meer Nederlands dan Turks ben.

Het leek me wel wat om in Turkije te wonen en te werken, maar eenmaal daar was het voor mij bijna niet te doen. Het was de hele tijd botsen met dingen die ik niet begreep en die ik niet goed of juist raar vond. Met de taal en de economische verschillen had ik meer problemen dan verwacht en ik heb blijkbaar de Nederlandse directheid overgenomen. Dat botste wel eens met de meer indirecte Turkse omgangsvormen. Eigenlijk combineer ik Turkse en Nederlandse eigenschappen en profileer ik me ook niet expliciet als Turk of Nederlander. Mijn afkomst belemmert me dan ook niet en heeft juist voordelen. Ik benadruk de positieve kanten van beide culturen en maak daar de beste mix van.

Bij mij thuis is het erg Turks. Het eten is Turks, de familie en veel vrienden zijn Turks. Zie het maar als de Turkse warmte en gastvrijheid. Op het werk doe ik mee aan de waan van het alledaagse Nederland. Door middel van nuchterheid, hard, realistisch en direct zijn manifesteert de Nederlandse mentaliteit zich in mij. Passie, flexibiliteit en ambitie komen vanuit de Turkse hoek. In mijn omgeving zie ik alleen maar studerende mensen, iedereen is ambitieus. Ik denk omdat zij iets recht te trekken hebben of iets in te halen hebben voor hun ouders.

Mijn ouders zijn als gastarbeiders naar Nederland gekomen. Vanaf dag één dat ik naar school ging, zeiden ze: ‘Bewijs jezelf, haal hoge cijfers en probeer het beste eruit te halen’. Mijn moeder werkte in het begin bij een glasfabriek en dat was best zwaar. Ze had altijd sneetjes in haar handen. ‘Kijk naar mijn handen,’ zei ze. ‘Ik wil niet dat jij dit ook krijgt, dus ga gewoon studeren.’

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • MySpace

Comments are closed.