prev next

Nebahat Albayrak

“De psychologische integratie vind ik wellicht nog vele malen belangrijker dan de sociaal economische.”

Op mijn tweede ben ik vanuit Turkije verhuisd naar Rotterdam, waar mijn vader als steigerbouwer werkte. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en woon er nog steeds. Het is echt mijn favoriete stad en ik ken haast elk straatje. Ik heb de hele verandering van een bijna honderd procent witte bevolking naar een multiculturele samenleving meegemaakt. In mijn kinderjaren was mijn Turkse achtergrond op school exotisch, interessant, leuk en spannend. Niemand sprak met enige negativiteit over mijn afkomst, geloof, ouders en cultuur. Hierdoor kreeg ik als kind veel positieve prikkels. Zelfs als ik mijn spreekbeurt over James Dean wilde houden, omdat ik daar fan van was, zeiden mijn klasgenootjes: ‘Nee, je moet een spreekbeurt houden over jouw vakantie in Turkije. We zijn zo benieuwd wat jullie daar eten.’ Ik geloof echt dat positieve prikkels belangrijk zijn voor zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het verschil met vroeger is dat sommige kinderen in Nederland nu groot worden in een omgeving die negatieve beelden heeft over hun culturele achtergronden.

Net als veel andere Turken richtten mijn ouders zich op Turkije. Ze werkten hard en veel om vermogend terug te gaan en raadden ons ook aan om ons op Turkije te oriënteren. ‘We zijn tijdelijk in Nederland, wen er maar niet te veel aan. Maak daar vrienden, investeer daar.’

Het teruggaan zat heel diep. De reizen naar Turkije waren niet om op vakantie te gaan; maar het was voor mijn ouders echt om terug naar huis te keren. Daar zat gevoel en heimwee bij en als kind werd je daardoor beïnvloed. Het werd ook het heimwee van de kinderen. Vooral als we aan het eind van de zomer afscheid van onze vrienden namen, plakten we met tranen tegen het achterraam van het busje om een laatste glimp van hen op te vangen. We zouden hen een jaar niet meer zien.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • MySpace

Comments are closed.