prev next

Rishi Kartaram

“Waarom ik succesvol ben geworden? Ik denk dat andere ondernemers me hebben onderschat vanwege het feit dat ik allochtoon ben.”

Op tweejarige leeftijd ben ik vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Ook al heb ik alleen mijn babyjaren daar gewoond, toch voelde het heel vertrouwd toen ik vijf jaar geleden voor het eerst sinds achttien jaar weer op Zanderije uit het vliegtuig stapte. Die band met Suriname zit blijkbaar in het bloed. Ik zou er best kunnen wonen, mits de faciliteiten veranderen. Ik ben hier natuurlijk verwend. Identiteit vind ik belangrijk. Het vormt je, het is je basis, je vertrekpunt voor je leven. Ik ben hier opgegroeid en leef volgens de maatschappelijke normen, waarden en cultuur, maar heb ook nog de kleuren en geuren van Suriname aan me hangen. Samen vormt dat één geheel.

Ik ben samen met drie broertjes opgegroeid in het Oude Westen in Rotterdam. Voor mij is het nooit een nadeel geweest dat ik in een relatief arme wijk met veel buitenlanders ben opgegroeid, eerder een voordeel. Ik heb mijn ouders zien ploeteren en dat heeft me geleerd wat geld waard is. Vanaf mijn zesde heeft mijn moeder ons in haar eentje opgevoed. Het is haar goed gelukt, we hebben allemaal de universiteit afgerond en we zijn goed terechtgekomen. Als kind word je in een Hindoestaanse familie onder druk gezet om te presteren, zeker in families die net voor of na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland zijn gekomen weegt dat zwaar. Het was toch hun droom om het hier beter te krijgen. Ze voelen zich minder geslaagd als hun kinderen dat niet lukt.

Gamen was mijn hobby. Games waren alleen verschrikkelijk duur. Toen ik erachter kwam dat ze in het buitenland veel goedkoper waren, ben ik vanaf mijn 17e gaan importeren. Het begon klein vanuit huis met tien games, daarna vanaf een zolder boven een winkel. Reclame in kranten zorgde voor een goede omzet. Een jaar later ben ik met Game World en mijn groothandelactiviteiten begonnen. Mijn moeder eiste wel dat ik mijn studie economie aan de Erasmus Universiteit zou afronden. Scholing is enorm belangrijk, het vergroot je kansen. De sleutel van succes ligt bij jezelf.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • MySpace

Comments are closed.