prev next

Steven Chau

“Doordat allochtonen anders denken dan Nederlanders, hebben ze andere ideeën en zien ze kansen waar iemand anders die niet ziet.”

Mijn vader was zestien toen hij uit Hong Kong vertrok en in Frankrijk ging werken. Mijn opa werkte op een zeetanker bij Shell en reisde heel de wereld rond. Hij raadde mijn vader aan in Nederland een restaurant te beginnen omdat hij daar goed geld in zou kunnen verdienen. Dat advies heeft hij opgevolgd en na een aantal jaar voor een baas gewerkt te hebben, is hij in de jaren zeventig in Leiden zijn eigen restaurant gestart.

Mijn ouders hebben zes kinderen: twee zoons en vier dochters. Ze werkten erg hard en hadden buiten het contact met de klanten niet veel contact met de Nederlandse samenleving. De andere kinderen en ik kregen de Nederlandse gewoonten en tradities mee van de leerlingen en leraren van de katholieke basisschool, waar wij de enige Chinese kinderen waren. Op school leer je veel van je klasgenoten. Dat is een van de redenen waarom ik een voorstander van gemengde scholen ben.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

Ik ben een echte stapelaar. Via de mavo, havo en het vwo ben ik uiteindelijk aan de Erasmus Universiteit gaan studeren. Daar twijfelde ik of ik bij een Nederlandse studentenvereniging zou gaan. Het was allemaal leuk en aardig, maar het was ook zo Nederlands. Ik voelde me er niet altijd helemaal op mijn gemak. Bier zuipen en brassen pasten niet bij mij. Ik had het idee dat er meer Aziaten met hetzelfde gevoel rondliepen. Echter, niet aansluiten bij een studentenvereniging is een gemiste kans, omdat studeren een veel rijkere ervaring hoort te zijn dan alleen blokken en naar college gaan. In een vereniging kun je goed contact maken met medestudenten en kun je je persoonlijk ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld met het organiseren van evenementen en contacten leggen met het bedrijfsleven. Samen met een paar vrienden hebben we dus een Chinese studentenvereniging opgericht.

 • Hyves
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks
 • del.icio.us
 • Digg
 • MySpace

One Response to “Steven Chau”

 1. jesse zegt:

  trusted@pillspot.com” rel=”nofollow”>.…

  thanks!!…