prev next

Tarik Elkaabouni

“Wil je je als bedrijf op de hele samenleving richten, dan heb je etnische invloeden in je marketing en communicatie nodig.”


Mijn vader is dertig jaar geleden als gastarbeider vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Ik gebruik de term ‘gastarbeider’ liever niet, omdat ik het zo neerbuigend vind klinken. Ze waren meer dan alleen de mensen die het vuile werk opknapten. Het was essentieel voor Nederland dat zij hiernaartoe kwamen.

Door te emigreren kon mijn vader financieel meer voor zijn gezin betekenen dan door in Marokko te blijven. Tien jaar lang stuurde hij geld op om ons te onderhouden en maakte hij het mogelijk dat wij van het platteland naar de stad verhuisden. Ik ben trots op mijn vader dat hij die moeilijke keuze om zijn gezin te verlaten heeft gemaakt. Hij woonde voor ons als een kluizenaar op een klein kamertje en stond in zijn beginperiode om drie uur ’s nachts op om op het platteland in een fabriek te gaan werken. Ik heb daar alle respect voor. Mijn moeder, drie zussen, één broer en ik zijn tien jaar na mijn vader naar Nederland gekomen. Als vierjarig jongentje kwam ik terecht in Bouwlust, een gemengde wijk met veel allochtonen en redelijk veel criminaliteit.

Zijn keuze heeft al met al een positief effect gehad, zowel in Marokko als in Nederland. Hij heeft ons kansen gegeven, want ik ben er nog niet zo zeker van dat ik in Marokko ook goed terecht zou zijn gekomen. Als ik nu naar familieleden kijk die nog in Marokko wonen, zie ik dat het hier gemakkelijker is om een goede carrière te maken en jezelf goed te ontwikkelen.

Tijdens mijn studie klaagde ik wel eens dat ik het druk had, maar dan relativeerde hij dat door mijn situatie te vergelijken met hoe het vroeger voor hem was geweest en wat hij had meegemaakt aan onzekere tijden. Hij wees me dan op mijn perfecte leven vol kansen. Van hem heb ik meekregen dat je hard moet werken om jezelf te ontwikkelen en leerde ik beseffen dat wij het als jonge generatie goed hebben.

Lees het hele verhaal in het boek ‘Generatie YEP’.

 • Hyves
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks
 • del.icio.us
 • Digg
 • MySpace

One Response to “Tarik Elkaabouni”

 1. eduardo zegt:

  baggy@embarrassingly.swallow” rel=”nofollow”>.…

  good info!…